El fòsfor és un nutrient essencial en el creixement dels cereals.
El fòsfor és font d’energia, actuant en el creixement radicular i promovent la floració i la formació de grans que incideix directament en la producció dels cereals.
Si ens centrem en la nostra zona cerealista, tenim diferents factors que poden influir en una poca assimilació del fòsfor encara que tinguem un alt contingut d’aquest en el sòl.
La calç activa, un pH bàsic, el contingut d’argiles de les nostres terres,… provoquen una retenció i bloqueig del fòsfor disminuint la part assimilable d’aquest nutrien per al cereals. Altres factors que intervenen en la dificultat de l’absorció del fòsfor són les baixes temperatures d’hivern o primavera, l’excés d’aigua a la zona radicular, la sequera i la compactació del sol, obligant a la planta a consumir més energia per disposar del fòsfor.
El fòsfor com sabem és un element de poca mobilitat i això, conjugat amb les característiques dels nostres sòls, ens obliga a ser més eficients en les aplicacions de l’adobat per no provocar desequilibris que vagin en detriment de la qualitat dels nostres sòls i no produir efectes indesitjables per al medi ambient.
Com afavorim l’absorció de fòsfor al cereal.
Des de Comercial Agrícola J.Perera, fa temps que treballem per millorar la qualitat de l’absorció del fòsfor.
Disposem d’una bona solució amb el producte RISE P, un fertilitzant bàsic amb additius microbians.
L’ingredient actiu de RISE P és Bacillus amyloliquefaciens: 5×10(10) ufc/kg
Què ens aporta Bacillus amyloloquefacies de RISE P?
- Fa que el P2O5 present en el sòl sigui assimilable per la planta.
- Actua de protector radicular del cereal per competició amb d’altres microorganismes no beneficiosos presents en el sòl.
- Estimula la cabellera radicular augmentant el volum radicular i, conseqüentment, s’amplia la zona de captació d’aigua i nutrients.
- Es multiplica i ocupa la rizosfera, creant un efecte probiòtic durant tot el cicle del cultiu.
- Un increment en la producció final.
- L’aplicació és realitza en el moment de la sembra localitzat en la zona del gra (no té efectes adversos sobre la germinació de la llavor).
- La dosis en funció del tipus de cereal varia de 10-20 Kg /ha.
El nostre servei tècnic us pot donar el suport necessari per poder millora les aplicacions del fòsfor ajustant a les necessitats que té cada cultiu. Aconsellem que es disposi d’una analítica de sòls per conèixer el seu estat nutricional i realitzar una fertilització més eficient i sostenible.
Cal destacar també la preocupació que hi ha a Europa sobre la problemàtica del fòsfor al sòl
En l’àmbit Europeu es va crear la Plataforma Europea del Fòsfor amb l’objectiu, entre altres, d’aconseguir l’ús sostenible del fòsfor.
Amb tot, el resultat que s’ha obtingut a dia d’avui és una normativa sobre el fòsfor recullida al Decret 153/2019.
Per més informació sobre la normativa del fòsfor la podeu trobar als següent enllaços:
L’Oficina de fertilització i tractaments de dejeccions ramaderes.
I consell des de l’oficina de fertilització sobre mesures per disminuir continguts elevats de fòsfor: